Jastog je najbolji do 1/2 kg. Jastoga treba odmah pripremiti dok je živ. U duboku veliku posudu stavi se na vatru osoljena voda sa 1/2 čaše kvasine. Kad proključa, stavi se jastog. Prije kuhanja mora se rep podmotati i svezati uzicom preko nogu da ne bi iskočio iz lonca, kad dospije u kipuću vodu. Kuha se skoro 1 sat, ako je manji dosta je pola sata. Da li je gotov, kuša se tako, da se odlomi jedna nožica i ako je meso mekano. Zatim se pusti ohladiti, meso se izvadi iz ljuske, repa i štipaljaka. Međutim se u tanjur stavi 1/4 litre ulja, soli, papra, 4 žlice bijele kvasine i sve tuče viljuškom dok postane gusto, te se polije po jastogu. Služi se sa kriškama limuna.
S jastogom mogu se pomiješati dobro kuhani traci od hobotnice i ako se pomiješa s majonezom, ne razlikuje se od jastoga. Posluži se kao predjelo, a tanjur se ukrasi sitnom salatom, rotkvicama, tvrdo kuhanim jajem i limunovim kriškama.