Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

31 ožujka 2015

Rižot od šparoga

Rižot od šparoga recepti
Sastojci:
svežanj šparoga zelenih ili bijelih (oko 500 g), 1 glavica crvenog luka, sitno narezanog, 1 režanj češnjaka, narezan sitno, 1 šalica riže za rižoto (okruglog zrna), 1 čaša bijelog vina, ako nemate može i nešto bijelog vinskog octa ili limuna, maslac (oko 1 žlica), maslinovo ulje, sol, papar za odrasle
po želji: nekoliko žlica riže kao i koricu limuna iz organskog uzgoja koja se dodaje pred sam kraj kuhanja i po komadić-dva mrkve (koji se kasnije izvade) i jednu rajčicu.
za polijevanje: voda u kojoj su kuhane šparoge i/ili juha od povrća (npr. skuhati u loncu sa strane 2 mrkve, 1/4 celera i 1 luk.)
posluživanje uz:
ribani Parmesan ili Grana Padano, sitno narezani peršin (oko 1 šaka)

Priprema:
Oguliti stabljike šparoga i odrezati oko 2 cm od korijena (to je obično drvenasti dio). Vrhove ne guliti. Staviti kuhati u lonac vode na srednju vatru. Šparoge ne treba prekuhati već ih ostaviti al-dente kako bi im okus što bolje došao do izražaja. Također treba uzeti u obzir da se vrijeme kuhanja nastavlja s rižom ili ako se radi juha – s juhom. Ja osobno šparoge obično kuham na pari u posebnom visokom loncu za šparoge. On ima nešto poput cjedila u koje se stave šparoge a ispod njih ulije oko 1-2 cm vode. Tako skuhane imaju najbolji okus. Ali ako želimo koristiti tu vodu od šparoga za polijevanje i za juhu, onda umjesto 2 cm stavimo malo više vode.

Savjet za poboljšanje okusa (a bez korištenja umjetnih dodataka!): NIŠTA ne baciti nego zajedno sa šparogama skuhati i drvenasti dio kao i koru koju smo ogulili. Koristiti prirodni temeljac od povrća ili mesa, tko želi.
Drvenaste dijelove, ali ne i kore, možete dodati da se s rižom kuhaju. Pred kraj ih samo izvadite van.

Istovremeno:
1. Zagrijati nešto maslaca i maslinovog ulja u dubljoj tavi (ja koristim wok tavu) i na tome kratko popržiti luk i češnjak (na jakoj vatri)
2. Dodati šalicu riže i uz miješanje popržiti.
3. Zalijeti vinom i promiješati.
4. Dodati malo juhe i smanjiti temperaturu.
5. Riža nikako ne smije ostati suha i potrebno je stalno dodavati juhu i miješati
6. Vrijeme kuhanja riže za rižoto je oko 15 minuta. Povremeno provjeriti je li riža kuhana i pred sam kraj kuhanja umijesati šparoge, narezane na komade od oko 2 cm duljine. S vrhovima oprezno ili ih ostavite za sam kraj.

Pred posluživanje umiješati svježi peršin i posuti ribanim parmezanom. Moj prijatelj obavezno umiješa i malo maslaca za bolji okus. Odlučite sami je li vam to potrebno.