Dobrodošli
Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi
Dobar tek / Prijatno / Uslast !!
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi
Dobar tek / Prijatno / Uslast !!
31 listopada 2007
Fritule Dalmatinske
Fritule su tradicijonalni specijalitet Dalmacije, naročito dalmatinskih otoka i primorja.
Napravi se u lončiću kvas od 3 dkg kvasca, malo tople vode i brašna koliko treba i ostavi da kisa. Zatim se prosije u dublju zdjelu 1 1/2 kg brašna, u sredini napravi rupica, u njoj uspe kvas i dolije malo osoljene i toliko tople vode da se tijesto uzmogne lako lupati žlicom. Tijestu se doda čašica rakije, malo mistrala, 3-4 žlice očišćenih suvica (suho grožđe), ostrugane limunove kore i šaku isjeckanih ohaha ili badema. Tijesto se žlicom lupa dok počne praviti mjehuriće i ostavi ponovo 1 sat da kisa.
Kad je ponovo ukisalo, ulije se po prilici 1 litar ulja u šerpu da zavrući, tijesto se stisne u lijevu šaku i pusti da izlazi iz ruke između palca i kažiprsta, a sa žlicom u desnoj ruci kalupe se fritule od tijesta i savijaju u vruće kipuće ulje, da se prže dok se zarumene. Dižu se rešetkastom žlicom, da se što bolje ulje ocijedi. Dogod se fritule prže mora biti obilato ulja u šerpi ili tavi i mora neprestano da vrije. U šerpi ne mora biti mnogo fritula najedanput, da se mogu slobodno prevrtati po šerpi, kad se šerpu malo potrese, da se fritule same u ulju okreću.
Fritule se također prave, odnosno kalupe i samom žlicom i stavljaju u kipuće ulje, ali žlicu valja prije umočiti u ulje ili vruću vodu, da se uz nju ne bi prilijepilo tijesto.
Netom se fritule popržene, pospu se šećerom od vanilije u prahu i tople služe, jer su mnogo ukusnije, dok ohlađene ožilave.