Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

17 studenoga 2007

Zec po dalmatinsku

Zec se očisti i preko noći topi u razblaženoj vinskoj kvasini, moru ili slanoj vodi. Ujutro se opere, ocijedi, nabocka s malo dugoljasto izrezana češnjaka i dugoljasto rezanom suhom slaninom, natare lagano sa soli (ako se močio u kvasini) stavi u tepsiju i polije dobrom čašom ulja. Ako je zec veći, polije se s 2 čaše ulja, a za vrijeme pečenja polijeva se višekratno s čašom kvasine. Pri kraju tepsije uz zeca se stavi 1 list kadulje, 2-3 lista lovorike, grančicu ružmarina, nekoliko zrna bijelog papra, pola kapule, a može se staviti i koja mrkva. Peče se na laganoj vatri, prema starosti, ali obično 1 sat. Zatim se pomno razreže na lijepe komade, i pazi da se ne mrvi. Komadi se slože u šerpu. Napose se stavi u duboki tanjur čaša ulja, nekoliko kriška sitno isjeckana češnjaka i soka od 2-3 limuna. Sve se to dobro tuče viljuškom i polije po zecu, kao i procijeđeni sok u kojem se pekao. Dobro se potrese šerpom i pusti da naglo provrije, pa ostavi da kuha na veoma laganoj vatri još 1 sat. Pri koncu doda se 1 čaša prošeka ili vina. U nekim krajevima Dalmacije običava se još dodati 6-8 kocaka šećera. Zec treba da je dobro začinjen i da je u soku, pa se do potrebe može dodati i malo vode. Povrh se pospe dosta isjeckana peršina i pusti još malo prokuhati. Zec je dobar i hladan uz limunov sok. S njim se slože žličnjaci ili pire od krompira ili od kruha. Umjesto da se peče može se i kuhati s pridodacima u vodi pola sata. Kuhan se priređuje isto kao i pečen, a kasnije se može dolijevati juhom u kojoj se kuhao. Vrlo je tečan. Vode se stavi do polovice i svi pridodaci kao za pečenog.