Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

17 studenoga 2007

Paradižet

U lončiću se tuče 4 žumanca sa 4 žlice sitnog šećera. Napose se uzavre 1 žlica šećera sa pola litre mlijeka i napravi tvrdi snijeg od 4 bjelanca. Snijeg sa žlicom stavlja se u kipuće mlijeko da malo prokuha, oduzimlje i slaže u obliku velikih žličnjaka u dublju zdjelu, u kojoj se prije poreda nekoliko komada keksa albert, poškropljenih maraskinom i doda malo ostrugane limunove kore. Kad su se žličnjaci prokuhali i stavili u zdjelu, sipa se polako kipuće mlijeko u tučena jaja sa šećerom, ali pomno da se žumanci ne isjeku. Ovo se miješa na laganoj vatri, još bolje na pari, dok postane gusto kao krema i izlije u sredinu zdjele. Po ukusu može se još odozgo ostrugati malo čokolade. Osobito je dobar za ljetnih vrućih dana, kad se ostavi malo u hladnjaku. Da snijeg bude čvrst, doda se 1 žlica šećera, dok se tuče ili se karameli, 14 dkg šećera i sipa vruće u snijeg i slaže kao spirala na kekse.
Paradizet