Ovo jelo priprema se od goveđeg mesa a ima ime mađarsko. Ne reče se svinjski ili teleći gulaš nego paprikaš. Razlikuje se više vrsta gulaša po pozicijama govedine.
Za 60 dkg sočne govedine, najbolje vrata bez kosti, stavi se ugrijati dobra žlica masti, na kojoj se užute 3-4 isjeckane kapule a zatim užuti meso, neprestano miješajući, dok se sok ne uništi, dolijeva juhom ili vodom. Posoli se, zapapri po ukusu, doda se i malo paprike te kuha 2 ½ sata. Uz meso se može kuhati i 25 dkg na komadiće izrezana krompira.
Gulaš se služi sam ili pireom od krompira ili tvrdo kuhanom purom. Sok mora biti taman i gust. Kad se žuti kapula, zalije se najprije s 2 žlice hladne vode, opet opetuje i pusti kuhati da sok postane gust i kapula ružičasta, tada se doda meso.