Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

25 rujna 2009

Marmelada od smokava

Smokve djelomično ogulimo, ne cijele i izrežemo svaku na 3-4 komada. U veliku teču od inoksa stavimo smokve, šećer, vanilin šećer i limun izrezan na fetice. Teču stavimo na laganu temperaturu uz stalno miješanje. Kada se smokve stope sa šećerom malo i povečamo temperaturu. Kuhanje traje otprilike 2,5 do 3 sata uz stalno miješanje.

Staklenke prokuhamo i iscijedimo od vode. Gotovu toplu marmeladu ulijemo u vruče staklenke. Napunjene staklenke stavimo u peč da se sve skupa sterilizira. Držimo 10 minuta da uhvati koricu. Kad se marmelada ohladi zatvorimo staklenke.