Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

18 prosinca 2007

Savijača od jabuka

Napravi se tijesto kao za savijaču i premaže nadjevom od jabuka: opere se i očisti 1 kg kiselkastih jabuka, oljušti i ostruže ili izreže na rezance, doda 3-4 žlice šećera, 6 dkg grožđica, narančina, malo cimeta u prahu, limunovu ostruganu koru, 2-3 žlice samljevenih oraha ili badema i 2 žlice ruma ili prošeka. Nadjev se promješa i ostavi da malo postoji. Razvučeni list se poškropi rastopljenim maslacem ili mašću, pospe sa 2-3 žlice maraskinom naškropljenih mrvica, zatim nadjevom od jabuka. Savije se u kobasicu i dalje postupa kao kod svake savijače.
Jabuke se malo pirjaju u šećeru, pa onda rashlađene dodaju smjesi.
Savijaca od jabuka