Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

31 listopada 2007

Gljive (pečurke) Brač

Gljive (pecurke) Brac
U Dalmaciji ima vrlo malo gljiva, ali ih na otoku Braču drže kao delikatesu i priređuju ih na svoj način.
Gljive se izaberu i dobro operu, te zarežu na komadiće. U 1/4 litara ulja užuti se lagano 2 izrezane kapule, pa doda 3-4 kriške isjeckana češnjaka i peršina, 2 klinčića, soli i papra, a u doba rajčica, dosta rajčica ili žlicu razrijeđene konzerve od rajčica. Lagano se pirja pri laganoj vatri. Kad se sok dobro uništio, doda se gljive, zalije s čašom prošeka ili 1/8 litara varenika i čašom dobra vina, koje se dobro osladi sa šećerom i doda žlicu vinske kvasine sa 1 čašom vode da pokrije gljive, te pusti da se sve skupa kuha 2-3 sata dok potpuno omekšaju. Jedu se hladne ili vruće uz restani krompir.