Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

03 studenoga 2007

Dvopek Dalmatinski

Prosije se 1 1/2 kg brašna, doda 30 dkg šećera, na vrhu žličice cimeta u prahu, pola žličice tučenih korijandula, malo soli, 1 1/2 dcl maslinovog ulja i pri kraju gotov kvas od 5 dkg kvasca. Po potrebi doda se malo tople vode i umijesi tijesto dobro glatko dok pravi mjehuriće, ostavi 1 sat da se diže. Od ove količine naprave se 4 jednake štruce, razviju po duljini tepsije, pokrije i pusti dizati još 1/2 sata. Kad je tijesto uskislo, premaže se hladnom vodom i stavi u vruću pećnicu da se peče 1 sat.
Sutradan se režu tanke kose kriške i opet prepeče i posluže uz kavu. Osobito se preporuča za bolesnike i dijetetičare.