Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

03 studenoga 2007

Roščići od oraha

Tijesto se napravi na dasci od 56 dkg prosijanog oštrog brašna, 2 dkg dignutog kvasca, 28 dkg maslaca ili 20 dkg masti, malo soli, 2 žlice šećera, 2 žumanca i doda malo mlačna mlijeka da se tijesto bolje spoji. Ovo se dobro utare, pokrije ubrusom i ostavi 1/2 sata da počiva na toplom mjestu. Kvas se napravi rijedak. Međutim se napravi slijedeći nadjev:
Na laganoj vatri zamiješa se 6 dkg šećera sa kap vode, doda se 10 dkg samljevenih oraha, 2 dkg mrvica, žlicu ruma ili maraskina, malo cimeta i ostrugane limunove kore i ohladi. Nadjev mora biti gust. Od pola prsta provaljenog tijesta, režu se pravilne pačetvorine, pune po sredini nadjevom i saviju u obliku roščića, premažu žumancem, puste još 1/2 sata dizati, pak ih u poluvrućoj pećnici peći da postanu tamnosmeđi.