Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

24 listopada 2007

Goveđi gulaš

Govedi gulas - recepti
Ovo jelo priprema se od goveđeg mesa a ima ime mađarsko. Ne reče se svinjski ili teleći gulaš nego paprikaš. Razlikuje se više vrsta gulaša po pozicijama govedine.
Za 60 dkg sočne govedine, najbolje vrata bez kosti, stavi se ugrijati dobra žlica masti, na kojoj se užute 3-4 isjeckane kapule a zatim užuti meso, neprestano miješajući, dok se sok ne uništi, dolijeva juhom ili vodom. Posoli se, zapapri po ukusu, doda se i malo paprike te kuha 2 ½ sata. Uz meso se može kuhati i 25 dkg na komadiće izrezana krompira.
Gulaš se služi sam ili pireom od krompira ili tvrdo kuhanom purom. Sok mora biti taman i gust. Kad se žuti kapula, zalije se najprije s 2 žlice hladne vode, opet opetuje i pusti kuhati da sok postane gust i kapula ružičasta, tada se doda meso.