Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

22 listopada 2007

Brudet po ribarsku

Brudet po ribarsku

Naši ribari obično kuhaju brudet od više vrsta riba i to od onih riba, koje su im pri ruci, zato nisu kod njih određene baš naročite vrste riba. Kuhaju obično u zemljanoj posudi, jer tvrde da je brudet najbolji i najtečniji u takvoj posudi.
Stave najednom obilato ulja, kapule, češnjaka, soli, papra, rajčice i ribu. Ribu pokriju do vrha hladnom vodom ili ako su uz more, naliju morem. Ostave sve to da polako kuha, dok voda dosta ne izvrije.
Treba istaknuti da se kod ribarskog “brujeta” ništa ne prži u početku, niti kapula na ulju, niti riba na kapuli i ulju, a ne dodaje se ni kvasinam više puta ni voda.
Ribari također običavaju, kad ne ulove ribu, skuhati brudet od morskih kamenčića (plivačice) i doliti morem. Kad je kuhano, naslažu u zdjelu kriške kruha i odozgo poliju kuhani sok. Ima fini okus. Kamenčići su puni planktona, bogati bjelančevinama.