Dobro ugojenu kokoš ili pijetla treba očistiti, odrezati glavu, krila pri vrhu, te noge, a utrobu pomno povaditi i dobro isprati u hladnoj vodi.
Kokoš se stavi u komadu kuhati u hladnu vodu, a čim uzavri, doda se komadić selena, mrkve i jednu manju kapulu, par zrna papra i soli, pa se pusti kuhati na laganoj vatri otprilike 2 sata, prema starosti kokoši. Tijekom kuhanja dobro je više putapolijevati kokoš/pijevca sa malko hladne vode. Kad je kokoš odnosno pijetao kuhan, pozna se, ako se probode viljuškom i ova se lako urine u meso. Ako je meso tvrdo, dobro je da se za vrijeme kuhanja zalije čašicom rakije.
Međutim opere se i utroba (srce, jetra i želudac), te užuti na žlicu masti ½ isjeckane kapule, doda utroba i sve zajedno kuha dolijevajući malo po malojuhu od kokoši, te malo konzerve, a u doba rajčica stavi se sa kokošom u juhu kuhati par rajčica, koje se mjesto konzerve dobro u sitniš sa rižom istisnu. Kad se sve ovo malo pirjano, uspe se oprana riža, računajući za svaku osobu po jednu malu šalicu od crne kave da ne bude juha pregusta. Kad se služi, pospe se malo izribana sira.