Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

22 studenoga 2007

Jastog kuhan

Jastog je najbolji do 1/2 kg. Jastoga treba odmah pripremiti dok je živ. U duboku veliku posudu stavi se na vatru osoljena voda sa 1/2 čaše kvasine. Kad proključa, stavi se jastog. Prije kuhanja mora se rep podmotati i svezati uzicom preko nogu da ne bi iskočio iz lonca, kad dospije u kipuću vodu. Kuha se skoro 1 sat, ako je manji dosta je pola sata. Da li je gotov, kuša se tako, da se odlomi jedna nožica i ako je meso mekano. Zatim se pusti ohladiti, meso se izvadi iz ljuske, repa i štipaljaka. Međutim se u tanjur stavi 1/4 litre ulja, soli, papra, 4 žlice bijele kvasine i sve tuče viljuškom dok postane gusto, te se polije po jastogu. Služi se sa kriškama limuna.
S jastogom mogu se pomiješati dobro kuhani traci od hobotnice i ako se pomiješa s majonezom, ne razlikuje se od jastoga. Posluži se kao predjelo, a tanjur se ukrasi sitnom salatom, rotkvicama, tvrdo kuhanim jajem i limunovim kriškama.
Jastog kuhan