Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

21 studenoga 2007

Rižot od liganja

Lignje se očiste, izvadi ona prozirna kost po sredini i operu, a također se izvadi i puce što je po sredini trakova. Treba paziti da ne pukne onaj mali mjehurić s crnilom, ovaj se stavi na stranu, a meso i trakovi operu u više voda i razrežu na komadiće. Na 50 dkg liganja stavi se u šerpu 5 žlica ulja i malo ostrugane kapule. Kad je kapula malo zažutila, doda se 3 kriške isjeckana češnjaka s nekoliko listića isjeckana peršina, papra, soli, te stavi riba i ulije 2 žlice dobre vinske kvasine (ocat). Kad sve ovo malo zažuti, doda se crnilo i pirja sve u soku 1/4 sata. Od vremena do vremena dolijeva se mlakom vodom. Kad je meso mekano, uspe se 30-40 dkg riže (oprane i očišćene). Pirjani se kratko vrijeme u suho, a onda se dalje kuha, nadolijevajući pomalo tople vode, dok riba postane mekana i riža kuhana. Rižot se digne s vatre i pusti da počiva 10-15 minuta. Prije nego se digne s vatre onaj momenat, doda se još 2-3 žlice ulja i po ukusu malo kvasine.
Rizot od liganja