Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

20 studenoga 2007

Kroštule domaće

Na dasku se prosije 50 dkg brašna, napravi po sredini rupica i doda 8 dobro tučenih žumanaca, malo soli, 5-6 dkg maslaca ili 4 dkg masti, 2 žlice vanilijinog šećera u prahu, ostruganu koru od limuna i naranče, kao i njihov sok i toliko bijelog vina da tijesto bude srednje tvrdoće. Zatim se ulije 1 čašica ruma ili dobre rakije. Ovo se dobro mijesi i izradi i pusti 10-15 časaka počivati. Zatim se opet mijesi da postane sasvim glatko i valjkom provalja dosta tanak sloj. Od ovako razvučenog tijesta režu se duguljaste vrpce od kojih se prave uzlovi ili se obaviju oko prsta da prženjem postanu kao ruža. Uzlovi se mogu i na drugi način zavezati da se po želji dobiju razni oblici.
Kroštule se prže u dubokoj tavi na obilatoj masti ili soja ulju. Za ovu količinu potrebno je 50 dkg masti ili pola litre soja ulja. Kad postanu zlatnožute, pomno se izvade rešetkastom kašikom, dobro ocijede i polože na čisti bijeli papir da uspije iz njih mast ili ulje i onda slože na hrpu u veliki tanjur i pospu finim šećerom u prahu.
Tijesta koja se prže, ne smiju sadržavati mnogo šećera, jer onda mnogo upiju masti ili ulja. U svako tijesto za prženje doda se malo ruma, rakije ili limunova soka da ne bi tijesto upilo mnogo masti ili ulja. Za prženje uvijek treba dosta masti ili ulja da se u ovome pri prženju tijesta lako okreće. Da se mast nebi ohladila nije preporučljivo stavljati previše komada odjednom.
Krostule domace