Dobrodošli

Ovdje možete naći recepte iz dalmatinske kuhinje. Tu se nalaze jela od najjednostavnijih do najprofinjenijih, za svaku priliku i za svačiji džep:
- razne juhe, pridodaci goveđoj juhi, riža i rižoti, čorbe (guste juhe), bezmasne juhe i čorbe, riblje juhe i rižoti, žličnjaci (njoki)
- riba kuhana, pržena i pečena, brudeti i marinade, raci, školjke, sušenje riba za zimu, slatkovodne ribe
- govedina, teletina, bravetina, janjetina, svinjetina, perad, meso divljači
- topli i hladni umaci
- varivo
- razne salate, jela od jaja, gljive
- razni slatkiši, savijače, dalmatinski tradicionalni slatkiši, pržena tijesta, peciva, poslastice, kolači od prhkog tijesta, pite, nabujci i narasci
- razne torte, hladne torte, kreme, ocakline
- vruća pića, hladna pića, kreme u čašama, sladoled
- marmelada, pekmez, đem, kompoti, sokovi

Dobar tek / Prijatno / Uslast !!

24 siječnja 2008

Rakovica (grancigula) bokeljski način

Grancigula se četkom očisti te kuha leđimice u osoljenoj kipućoj vodi 20 časaka. Meso se iz trupa i klješta pomno izvadi a lupina opere. U šerpu stavi se 3-4 žlice ulja i zažuti 1 sitno isjeckana kapula, 2 kriške češnjaka i zelenog peršina. Doda se meso rakovice i meso jedne pečene, od drača očišćene ribe (lubin isl.), prema potrebi nešto u vodu namočena i ožeta kruha, par zrna papra i dobro zamiješa. Kad je sve gotovo, doda se limunova soka i zatim se time puni kora. Povrh stavi se malo izribana siram malo mrvica te par kapi ulja. Zatim se stavi u pećnicu 1/4 sata da malo požuti. Posluži se u istoj lupini, koja se položi na tanjur, ukrašen zelenom salatom.